duminică, 10 aprilie 2011

Grisine cu masline / Placintele dulci

Trebuie sa spun ca tineam de ceva vreme sa incerc aceste minunate grisine cu masline de la Laura A si uite ca am reusit si sunt delicioase, desi recunosc ca am modificat putintel la umplutura:) Am impartit aluatul in doua si am facut o portie sarata si una dulce...








 Ingrediente:
600 gr faina de grau dur
12 gr drojdie proaspata (eu am pus un cub 25 g)
50 gr ulei de masline sau de floarea soarelui
350 gr apa calda
un pic sare
putin zahar

Pentru umplutura sarata:
100 gr masline negre/ verzi
 ketchup picant
 rozmarin uscat maruntit
 sare + piper negru proaspat macinat

Pentru umplutura dulce:
cirese din compot
felii de mere
suc de lamaie (1-2 Lg)-se stropesc feliile de mere
zahar brun cu scortisoara

Pentru glazura (la umplutura dulce):
miere
zahar brun cu scortisoara
  • faina se pune intr-un bol curat si se face o gropita la mijloc pe care o umplem cu maiaua dospita   (drojdia se marunteste intr-un pahar, se pun cate o lg de zahar si una de faina si se acopera cu apa calda si se lasa sa creasca cam 10 min ). Se adauga uleiul, sarea si se incepe sa se framante punand putin cate putin apa calda pana iese un aluat omogen. Se acopera bolul cu prosoape curate si se lasa la cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.
  • la umplutura sarata se intinde aluatul , iar pe jumatate din el se intinde ketchup, se condimenteaza cu sare, piper si rozmarin si se presara maslinele taiate marunt. Se acopera cu partea necondimentata , se preseaza usor cu sucitorul si se taie fasii care se rasucesc si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt
  • la umplutura dulce se iau bile de marimea unei nuci si se intind presarand faina pe suprafata de lucru. Se umplu cu ciresele curatate de samburi, se presara putin zahar cu scortisoara si se pliaza; la fel la cea cu mere: se pun feliile de mere si se presara zahar, se pliaza. Deasupra se ung cu miere sau cu sirop de artar si se presara zahar cu scortisoara.
  • ambele umpluturi se coc in cuptorul preincalzit la foc potrivit cam 30 minute sau pana trec de testul cu scobitoarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...